enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpgüzel şeyler oluyoriyi şeyler oluyorankaraistanbulizmirhaber sitesigüncel haberler
DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Parçalı Bulutlu
26°C
Ankara
26°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
28°C
Pazartesi Çok Bulutlu
30°C
Salı Parçalı Bulutlu
29°C
Çarşamba Az Bulutlu
29°C

“Akıllı baston”

“Akıllı baston”
23.06.2023 15:05
0
A+
A-

Görme engellilerin istediği yere özgürce gidebilmesi amacıyla “Görüntü İşleme Tabanlı Akıllı Baston” projesi geliştirildi.

 

Başkent Üniversitesinde Doç. Dr. Selda Güney’in danışmanlığında, Elektrik Elektronik Mühendisliği son sınıf öğrencileri Ayşe Sude Ercan, Ozan Sargın ve Can Pekcan, görme engellilerin eğitimde karşılaştıkları zorluklara çözüm bulmak amacıyla bir proje tasarlamaya başladı.

 

Akıllı baston üretmeye karar veren ve görme engellilerden talepleriyle yaşadıkları sorunları da dinleyen ekip, projeyi bu doğrultuda hazırladı.

 

Proje sorumlularından Ayşe Sude Ercan, projenin yaklaşık 7 ayda tamamlandığını belirterek, akıllı bastonun işleyişine ilişkin şunları söyledi:

 

“Bastonda, kamera ve bir mikro denetleyici kart bulunuyor. Şarj etmek görme engelli birey için zahmetli bir iş olacağı için bastonda kesintisiz bir güç kaynağı bulunuyor. Ultrasonik mesafe sensörümüz mesafeyi algılayıp önüne bir engel çıktığında ayrıca bir uyarı veriyor. Bununla birlikte titreşim motorlarımız görme engelli bireyi gideceği yönler ve önünde bir engel olduğu konusunda uyarıyor.”

 

Üniversitede pilot bir bölgede projenin kullanılabilirliğini test ettiklerini anlatan Ercan, “Hedefimiz Türkiye’deki ve dünyadaki tüm görme engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak ve daha kolay bir şekilde sosyal hayata karışmalarını sağlamak.” dedi.

 

Talepler doğrultusunda çalışmalarını yürüttüklerini belirten Ercan, “Okulda sürekli ders oluyor ve sesli bir geri bildirim almaları onlar için pek uygun değil. Titreşim motoru kullanmamızı sağlayan sebep buydu.” ifadesini kullandı.

 

Yazılım çalışmalarının tamamlanmasının ardından hafif ve kolay taşınabilir bir alet tasarlanması için çabaladıklarını ifade eden Ercan, “Bastonun kolayca sabitlenmesi de gerekiyordu. Ergonomik açıdan bazı şeyleri göz önünde bulundurduk.” diye konuştu.

Uygulama ile rota oluşturuluyor

 

Proje sorumlusu Ozan Sargın da baston için hazırlanan uygulama hakkında bilgi verdi. Buna göre, akıllı baston için hazırlanan cep telefonu uygulamasına gitmek istenen yer sesli komutla bildirildiğinde, yere yapıştırılan çeşitli renklerdeki şeritlerden bir rota oluşturuluyor.

 

Bastonda farklı noktalarda bulunan titreşim motorları aracılığıyla kullanıcının bir engelle karşılaştığında bir süre beklemesi ya da farklı yönlerde ilerlemesi sağlanıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.