enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpgüzel şeyler oluyoriyi şeyler oluyorankaraistanbulizmirhaber sitesigüncel haberler
DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Parçalı Bulutlu
26°C
Ankara
26°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
27°C
Pazartesi Çok Bulutlu
30°C
Salı Parçalı Bulutlu
29°C
Çarşamba Az Bulutlu
28°C

Çiftçiden muhteşem yetenek

Çiftçiden muhteşem yetenek
17.07.2023 13:25 | Son Güncellenme: 17.07.2023 13:26
0
A+
A-

Mersin Erdemli’de 49 yaşındaki çiftçi Mustafa Ercan, çocukluğundan bu yana atık malzemelerden çeşit çeşit oyuncaklar yapıyor. Çocukluğunda oyuncaklara ulaşmanın neredeyse imkansız olduğu köyünde kendisine verilen atık malzemeleri oyuncağa dönüştürerek akranlarını sevindiren Ercan, o zamandan bu yana kendisini daha da geliştirerek artık köyünde mini sergiler de açıyor.

Erdemli’nin Küstülü köyünde yaşayan ve çiftçilikle uğraşan 3 çocuk babası Mustafa Ercan, hobi olarak atık malzemelerden oyuncak yapıyor. Derme çatma atölyesinde fırsat buldukça atık malzemeleri adeta sanat eserine dönüştüren Ercan, alüminyum kaplar, sprey kutuları, lastik ayakkabılar, buzdolabı parçaları hatta tost makinesini bile kullanıyor. Ercan atık malzemelerden yaptığı oyuncakların bir kısmını çocuklara hediye ediyor, bir kısmı ile sergiler açarak hobisini sürdürüyor. Gerçeğine yakın mini çeşitli oyuncaklar yapan Ercan’ın ürettiği ürünler görenlerin beğenisini kazanıyor.

“Gelecek nesillere öğretmek istiyorum”

Oyuncaklara çocukluğundan bu yana büyük ilgi duyduğunu belirten Mustafa Ercan, “Çiftçilik yapıyorum. Boş zamanlarımda oyuncaklara, traktörlere karşı merakım var, bunlarla değerlendiriyorum. Onlarla uğraşmaktan zevk alıyorum, hoşuma gidiyor. Bugüne kadar yüzün üzerinde oyuncak yaptım. Bunları satmıyorum, yeğenlerime, kuzenlerime hediye yapıyorum, bayramlarda. Bunları hanımların kullanıp attığı eski tencere, tost makinelerinden yapıyorum. Alüminyum süt tencerelerini getirip bana veriyorlar. Tarımda giydiğimiz lastik ayakkabılar yırtıldığında bıçakla tek tek motifler veriyorum, teker yapıyorum. Sprey kutularından jant yapıyorum. İkisini birleştirince harika bir teker oluyor. Bunları çocuklara, gelecek nesillere öğretmek istiyorum” dedi.

Küstülü Muhtarı Ali Issı da oyuncaklara ulaşmanın imkansız olduğu zamanlarda Mustafa Ercan’ın yaptığı oyuncaklarla oyunlar oynadıklarını dile getirdi. Muhtar Issı, “Mustafa kardeşimle beraber büyüdük. Köyümüz kırsalda olduğu için oyuncaklara ulaşmak mümkün değildi. Mustafa’nın atık malzemelerden meydana getirdiği oyuncaklarla beraber büyüdük. Mustafa iyi bir yetenek. Köylüler ellerindeki atık malzemeleri buzdolabı, alüminyum kap, plastik ayakkabıların ökçeleri, bunları getiriyorlar, Mustafa da bunları çocuklara oyuncak olarak dönüştürüyor. Hiç kimseden para almıyor. Böyle bir yeteneğin kaybolmasını istemiyoruz. İnşallah yerine birini yetiştirir” diye konuştu.

Ercan’ın kız kardeşi Meliha Aytekin de, “9 kardeşiz, Mustafa çok becerikli, elinden gelmeyen bir şey yok. Araba tamir eder, atık malzemelerden çeşit çeşit oyuncaklar yapar. Çok başarılı, bir yerlere ulaşmasını istiyorum kardeşimin. Oyuncaklara karşı çok ilgisi vardı, genelde traktör ve kamyonlara. Bulduğu bir demir parçasını bile bir şeylere dönüştürürdü” ifadelerini kullandı.

Ercan’ın küçük yeğeni Barış Kökten ise, “Oyuncaklar yapıyor bizim için, çok seviniyoruz, bize hediye ediyor. Eski atık malzemeleri değerlendirmesi çok güzel bir şey” diye konuştu.

Mustafa Ercan’ın köyünde zaman zaman açtığı mini sergiler ise hem kendi köyünde hem de çevre köylerden büyük ilgi görüyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.