enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpgüzel şeyler oluyoriyi şeyler oluyorankaraistanbulizmirhaber sitesigüncel haberler
DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Parçalı Bulutlu
26°C
Ankara
26°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
28°C
Pazartesi Çok Bulutlu
30°C
Salı Parçalı Bulutlu
29°C
Çarşamba Az Bulutlu
29°C

HOBİSİ MESLEĞİ OLDU

HOBİSİ MESLEĞİ OLDU
29.03.2023 10:52 | Son Güncellenme: 29.03.2023 10:54
0
A+
A-

Rize’nin Pazar ilçesinde yaşayan 55 yaşındaki Lokman Biber emekli olduktan sonra genç yaşlarında hobi olarak yaptığı müzik enstrümanı yapma işini mesleği haline getirdi.

 

18 yaşlarında babasının kemençe ve saz üretimi yaparken onu izleyerek enstrüman yapma işini seven Lokman Biber, gençlik yıllarında başladığı müzik hayatında ilk önce müzik aletlerini düğünlerde çalmaya başladı. Daha sonrasında babasından ve büyüklerinden izleyerek öğrendiği kemençe ve saz yapımında kendini geliştirerek ustalaştı. Biber, çay eksperliği işinden emekli olduktan sonra hobi olarak yaptığı işini mesleği haline getirdi. Şu anda yaptığı kemençe ve sazlar herkes tarafından beğeniliyor. El emeği olan enstrümanları yurt dışından da talep görüyor.

Lokman Biber, saz olsun, kemençe olsun müzik enstrümanlarının nasıl yapıldığını öğrenmek istediğini belirterek “Yetişmiş insanlara bakarak saz ve kemençe hevesimi aldım ve nasıl yapılacağını öğrenmeye çalıştım. Tabi ‘Kemençe olsun, sazı ilk önce yapayım’ dedim. Öğrendikten sonra başarılı oldum ve bilen kişilere yaptığım işleri gösterdikten sonra onlar tarafından da devam etmem istendi. Bağlamanın ardından kemençe de yapmaya başladım, bağlamada da çok güzel yaptığımı devam etmem gerektiği söylendi. Tabi zamanla profesyonelleşerek bu işi yapmaya devam ettim. Bazen yurtdışından da işlerime talep geliyor. Yabancı bir arkadaşımız yaptığım kemençeyi beğenip ülkesine götürdü. Yakın tarihte yine birkaç kemençe daha gidebilir yurtdışına. Babamda saz ve kemençe yapardı, bende heves edip bu işe yöneldim ve öğrendim. Saz ve kemençe çalmayı da bu tecrübelerim ile geliştirdim. Emekli olduktan sonra müzik kariyerimi yaptım. Eskiden düğünlerde saz çalıyordum. Kemençe ve bağlama çalarak ilerlettim bu işi. Şu anda da keman, gitar, bağlama gibi farklı enstrümanlar yapıyorum” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.