enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpgüzel şeyler oluyoriyi şeyler oluyorankaraistanbulizmirhaber sitesigüncel haberler
DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
26°C
Ankara
26°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
27°C
Pazartesi Çok Bulutlu
30°C
Salı Parçalı Bulutlu
29°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
28°C

Öğrenirken unutuyorlar

Öğrenirken unutuyorlar
05.05.2023 09:56 | Son Güncellenme: 05.05.2023 11:27
0
A+
A-

Depremin etkilediği illerden Sinop’a gelerek misafir edilen depremzede kadınlar, KYK yurdunda açılan saraciye kursunda eğitim görerek hem meslek öğreniyor hem de afetin etkilerinden uzaklaşıyor.

6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketinde yıkılan veya hasar gören evlerinden ayrılarak Sinop’ta yurt ve misafirhanelerde konaklayan depremzede kadınlar, Sinop Valiliği ile Saraciye Sanayicileri Derneği iş birliğiyle başlatılan Halk Eğitim Merkezi programında yerli kadınlarla birlikte saraciye kursu alarak deri eşyalar üretiyor. Kadınlar hem el becerilerini geliştiriyor hem meslek öğreniyor hem de depremin oluşturduğu psikolojik etkilerinden uzaklaşıyor.

Sinop Mahmud Kefevi Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Yurdu’nda kurulan deri tasarım atölyesinde kurs veren usta öğretici Sevda Dikmen, “Burada deri tasarım kursu veriyoruz öğrencilerimize. Toplamda 20 öğrencim mevcut, haftada 2 gün ders yapıyoruz. Toplam 3 aylık bir proje, Nisan’da başladık Haziran’da bitecek. Öğrencilerimiz bu eğitimde hem meslek öğreniyorlar hem de katılım belgesi vererek bu işin devam etmesini sağlıyoruz” diye konuştu. Unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasına girdiğini dile getiren Dikmen, isteyenlerin kendi ürettiği ürünlerin satışını da yapabildiğini söyledi.

Hatay’ın İskenderun ilçesinden gelerek misafir edilen Yıldız Özgen, “Kursa ilk başta Sevda ve Beyza hocamızla beraber başladık. Biz rehabilite olma adına başladık ama daha sonra bunu meslek edinebileceğimizi öğrendik. Usta eğitici belgesi alıp tekrar kendi bölgemize döndüğümüzde orada eğitmen olarak da çalışabileceğimiz söylendi. Ben rehabilite olma adına buraya başladım ama şu anda burada olmaktan çok mutluyum ve bir kazanç elde edeceğim. Üretiyorum, ürettiklerimizi eğer alıcı olursa satacağız. Satılmasa da bana Sinop’tan bir hatıra olarak kalacaklar” şeklinde konuştu.

Malatya’dan gelerek yurtta misafir edilen Özgül Bakça, “Daha önce böyle bir şey ile hiç ilgilenmemiştim. Vakit öldürmek adına geldim aslında ben buraya, hiç böyle şeyler yapacağım aklıma gelmezdi ama çok güzel şeyler yapmaya başladık. Anahtarlık, kolye gibi ürünler yapıyoruz, kendimiz öğrenmeye çalışıyoruz hocalarımızın yardımıyla. Gittiğimiz yerde de diplomalarımızı alırsak gittiğimiz yerdeki Halk Eğitim Merkezlerinde öğretmenlik yapabileceğimiz belirtildi, orada da ben de başka insanlara yararlı olacağım. Hiç düşünemezdim böyle şeyler yapacağımı ama şimdi her yaptığım ürünü zevkle ‘ben yaptım’ diyebiliyorum” ifadelerini kullandı.

Farklı şehirlerden gelen depremzede kadınlarla birlikte çalışmaktan mutluluk duyduğunu dile getiren Sinoplu Birgül Dikmen ise, “Yeni arkadaşlarla tanıştık, bu tür ürünler yapıyoruz sergiliyoruz. Talep olursa inşallah satmayı düşünüyoruz. Anahtarlıklar, cüzdan, kartlık gibi ürünler ilk çalışmalarımız mesela. İlerledikçe inşallah daha iyi şeyler olacak diye düşünüyoruz” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.