enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpgüzel şeyler oluyoriyi şeyler oluyorankaraistanbulizmirhaber sitesigüncel haberler
DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
26°C
Ankara
26°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
28°C
Pazartesi Çok Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
29°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
28°C

Tashih bıçağı sedefkarla yeniden hayat buldu

Tashih bıçağı sedefkarla yeniden hayat buldu
16.06.2023 09:46 | Son Güncellenme: 16.06.2023 14:38
0
A+
A-

Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatkarı Karazeybek, sedefkarlık mesleğinin 39’uncu yılında Bursa bıçakçılığına ve kent belleğine katkıda bulunmak amacıyla çeşitli materyallerle hazırladığı hat tashih bıçaklarını sanatseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor

 

Hata kabul etmeyen ve çok ince işçilik isteyen hat sanatını icra ederken oluşan yanlışların düzeltilmesi amacıyla kullanılan ve zanaatkarının yol arkadaşı olan tashih bıçağı, Zafer Karazeybek tarafından yeniden yorumlandı.

 

Boynuz, kemik, pirinç ve doğal taşlarla bezenerek hazırlanan 22 hat tashih bıçağı, Büyükşehir Belediyesince Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde yarın açılacak Bursa Bıçak Festivali’nde sergilenecek.

 

Sedefkar Zafer Karazeybek, Bursa’ya 2000 yılında Osman Gazi Türbesi’nin restorasyonu için geldiğini, bu çalışmanın ardından da kentin entelektüel çevresini tanımaya başladığını söyledi.

 

Bu süreçte şehrin kıymetli bıçak sanatçılarıyla bir araya geldiğini belirten Karazeybek, “Bunların hepsi antikacıydı, rahmetli oldular ama Bursa bıçağı konusunda getirdikleri enformasyonlarla oldukça bilgi sahibi yaptılar. Onların yaptığı parçaları onarmaya başladım. Bursa bıçakçılığını bir yandan tanırken bir taraftan da benim yaptığım süsleme tekniklerini, sedefkar olduğum için süsleme işlemeciliği konusunda onlara katkıda bulunayım diye yaptığım işleri gösteriyordum.” dedi.

 

Karazeybek, kentteki bıçakları ve müzelerdeki eşyaları tanıdığı süreçte Bursalı hattat dostlar edindiğini ve onların taleplerini de karşılamaya başladığını dile getirerek, şöyle devam etti:

 

“Kalemtıraşlar, üzerinde kamış kalemin kesildiği makta ve tashih bıçakları yani hat eserlerinin temizlenmesi konusunda çok ince uçlu bıçak uçların yapılması gerekiyordu. Tüm bu sanatları birleştirerek böyle bir sergiyle çıkayım hem Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Daire Başkanlığı Müzeler Şube Müdürlüğünün davetine bıçakçılık sergisi olması cihetiyle katılayım hem de yaptığım işleri bıçakçı esnafıyla, onların yapacağı bıçakların saplarını birtakım süslemeler de yapabilme konusunda örnekler teşkil etsin yaptığım işler diye birkaç amaçlı düşündüm. Yani bir tarafıyla hat gereçleri gibi gözükse de yaptığım işler, diğer tarafıyla Bursa bıçakçılığını da tanıtması açısından önemliydi. Bir sanatkâr, ‘Bursa’ya ne gibi hizmetlerde bulunulabilir?’ diye bakar öncelikle. 39’uncu yılda da Tashih Bıçakları Sergisi nasipmiş.”

 

2 ayda 22 eser hazırladı

 

Zafer Karazeybek, eserlerinde farklı materyalleri ve teknikleri bir arada kullandığını dile getirdi.

 

Özellikle antika dünyasının da çok iyi bildiği kemik, boynuz, abanoz ağacı, bağa (kaplumbağa kabuğu) ve özellikle bu sergi için “şahmerdan”, “Afgan yeşimi” tabir edilen taş oyma işçiliği, mercan gibi işler yaptığını aktaran Karazeybek, “Ham maddeler kullandım ama bunların içinde ‘çeşmibülbül’ denilen bir tarz var. Kıvrımlı döner kabartmaları olan rölyefler, kuka ağacının üzerinde imamede kullanılan oymalar gibi rölyef çalışmalar. Bu çalışmanın orijinalitesinde özellikle uçlarda vurguları yapmaya çalıştım.” diye konuştu.

 

Tashih bıçağı çalışması kapsamında 2 aylık süreçte 22 eser hazırladığı bilgisini verdi.

 

Bursa’nın kültür ve sanat dünyasına katkıda bulunmak için birçok geleneksel iş yaptığına değinen Karazeybek, “Şu anda Amerika’da Müzik Aletleri Müzesinde rebap müzik aleti var. İngiltere’de ayna var. Birçok müzede geleneksel sanatlar konusunda ve antikalar konusunda güzel işlerim var. Kolay olmadı ama keyifli geçti. Uzun yıllardır bu işlerle uğraşıyorum. Umarım bu sergi Türkiye’ye bir yeni renk, yeni bir doku getirir ve Bursa’mızın, Türkiye’de tanıtılmasına vesile olur.” değerlendirmesinde bulundu.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.