enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpgüzel şeyler oluyoriyi şeyler oluyorankaraistanbulizmirhaber sitesigüncel haberler
DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Parçalı Bulutlu
26°C
Ankara
26°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
28°C
Pazartesi Çok Bulutlu
30°C
Salı Parçalı Bulutlu
29°C
Çarşamba Az Bulutlu
29°C

Atatürk Müze Köşkü, 29 Ekim’de ziyarete açılacak

Atatürk Müze Köşkü, 29 Ekim’de ziyarete açılacak
24.10.2023 20:11 | Son Güncellenme: 24.10.2023 20:17
0
A+
A-

Milli Mücadele’nin en yakın tanığı, Cumhuriyet’in kuruluşuna ev sahipliği yapan “Atatürk Müze Köşkü” 29 Ekim’de kapılarını ziyaretçilerine açacak.

 

27 Aralık 1919’da Ankara’ya gelen Mustafa Kemal Paşa, önce Ziraat Mektebi’ni daha sonra da İstasyon Şefi Köşkü’nü hem konut hem de çalışma yeri olarak kullandı.

 

Ancak bu alanlar Mustafa Kemal Paşa’nın çalışması ve dinlenmesi için yetersiz kalınca uygun konut arayışına girildi. Paşa’nın daha sakin ve huzurlu bir ortamda yaşamasını sağlamak amacıyla 30 Mayıs 1921’de Ankara Belediyesi, bağ evi olarak kullanılan Çankaya Köşkü’nü hediye etti.

 

Ankara’ya oldukça hakim konumda, ağaçların içerisindeki Köşk, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki önemli olaylara da tanıklık etti.

 

 

Yakın kurmaylarıyla 28 Ekim 1923’te akşam yemeğinde bir araya gelen Mustafa Kemal, “Efendiler, yarın Cumhuriyet’i ilan edeceğiz.” diyerek Cumhuriyet’in kuruluşu anlamına gelen tarihi konuşmayı Çankaya Köşkü’nde yaptı.

 

Gazi Mustafa Kemal Paşa, “1919 Mayıs’ının 19’uncu gününde Samsun’a çıktım” sözleriyle başlayan, Cumhuriyet’e ve bağımsızlığa giden mücadele dolu o yılları anlatan Nutuk’u, buradaki çalışma odasında kaleme aldı.

 

Atatürk’ün ömrünün bir bölümünü geçirdiği köşkte, devlet meselelerinin görüşüldüğü Çankaya Sofrası, Elçi Kabul Salonu, Zübeyde Hanım’ın yatak odası, İsmet Paşa ile bilardo oynadığı salon ve çalışma odaları da bulunuyor.

 

Birçok cumhurbaşkanının da konut olarak kullandığı köşkün bulunduğu alan ve çevresi zamanla donatılarıyla Çankaya Köşkü yerleşkesine dönüştü.

 

Tarihi olaylara tanıklık eden Çankaya Köşkü de 1950’de “Atatürk Müze Köşkü” adıyla ziyarete açıldı.

 

Yapısının ve içerisindeki eşyaların yıpranmasını önlemek amacıyla zaman içerisinde birkaç kez bakım ve onarımın yapıldığı köşk, Haziran 2021’de restorasyona girdi.

 

Tadilatı tamamlanan Atatürk Müze Köşkü, 29 Ekim’de yeniden ziyaretçilerine kapılarını açacak. Ziyaretçiler köşkü, 13.00-17.00 saatleri arasında gezebilecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.