enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpgüzel şeyler oluyoriyi şeyler oluyorankaraistanbulizmirhaber sitesigüncel haberler
DOLAR
34,0030
EURO
37,8554
ALTIN
2.820,23
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
25°C
Ankara
25°C
Hafif Yağmurlu
Salı Çok Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
23°C
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C

Tokat’ta öğrendiği sanatı Tokyo’da tanıtıyor

Tokat’ta öğrendiği sanatı Tokyo’da tanıtıyor
20.07.2023 09:09
0
A+
A-

Japonya’da yazılım mühendisi Satoko Narihara, Türk kültür-sanat eserlerine yönelik merakıyla, Tokat kentinde öğrendiği kumaş baskı sanatını Tokyo’da tanıtıyor.

 

Çocukluğunda Yunan ve Roma dönemi taş anıtlarına ilgisinin oluştuğunu kaydeden Satoko, sonraki dönemde bu ilginin camiler dahil İslam eserlerine doğru kaydığını belirtti.

 

Lisedeyken Venedik ve Osmanlı arasındaki savaşları okuduğunu söyleyen Satoko, mühendislik eğitimi aldığı üniversitede Osmanlı tarihini özel olarak araştırmaya başladığını kaydetti.

 

Mezuniyet sonrası iş hayatına atıldığını, bu dönemde kısa süreli tatil için Türkiye’ye gittiğini anlatan Satoko, müzeler dahil gezdiği yerlerde gördüğü kumaş baskı çalışmalara hayran kaldığını dile getirdi.

 

Ülkesine döndükten sonra kumaş baskı eserleri araştırdığını kaydeden Satoko, Tokat kültürü ve stilinin farkını öğrendiğini ve araştırmalarını Türkiye’de sürdürme kararı aldığını ifade etti.

 

Satoko, tanıdığı koleksiyoner bir Japon arkadaşı vasıtasıyla gittiği Tokat’ta, uzmanlarından kumaş baskı sanatının inceliklerini öğrendiğini anlattı.

Eski baskı ve yazmalardan etkilendi

Tokat’taki eğitiminde, en çok “eski baskılar ve yazmalardan” etkilendiğini vurgulayan Satoko, “ufuk açıcı” şeklinde nitelediği bu motiflerin, kalıpları olmadığı için unutulmaya yüz tuttuğunu söyledi.

 

Eski motiflerin bugüne kazandırılması fikrinin doğduğunu ve kalıpsız motifleri kaydedip katalogladığını aktaran Satoko, oluşturduğu ahşap kalıplarda, aynı motifleri orijinalini bozmadan yapabildiğini bildirdi.

 

Satoko, “unutulan Türk kumaş baskı eserlerini gün yüzüne çıkarmanın ve benzer eserler oluşturmanın” hayalini kurduğunu belirtti.

 

Mesleğiyle iç içe sürdürüyor

Tokat’ta öğrendiği kumaş baskı sanatını, Tokyo’da tanıtmayı hedeflediğini aktaran Satoko, Türkiye’ye 10’dan fazla kez seyahat ettiğini ve meslek hayatının ilk aşamalarında zorluk yaşadığını kaydetti.

 

İlk firmasında uzun saatler çalışması gerektiği için Tokat’a gideceği zaman işten ayrılmak zorunda kaldığını anlatan Satoko, biriktirdiği parayla hayatını bir süre idame ettirdiğini söyledi.

 

Satoko, daha sonra hem kumaş baskı hem de mühendislik mesleğini eşgüdüm halinde sürdürebileceği esnek çalışma saatlerine sahip bir firmada işe başladığını belirtti.

 

Bu şekilde sergi ve atölye çalışmaları yapabildiğini dile getiren Satoko, kumaş baskı sanatı ve Japonların kültür-sanat faaliyetlerinin tanıtımına verdiği destek nedeniyle YEE’ye teşekkür etti.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.