enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpgüzel şeyler oluyoriyi şeyler oluyorankaraistanbulizmirhaber sitesigüncel haberler
DOLAR
33,9926
EURO
37,8491
ALTIN
2.821,19
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
25°C
Ankara
25°C
Hafif Yağmurlu
Salı Çok Bulutlu
25°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
23°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
23°C
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C

Türkiye’de bir ilki başararak hastalara umut oldular

Türkiye’de bir ilki başararak hastalara umut oldular
22.08.2023 11:16 | Son Güncellenme: 22.08.2023 11:17
0
A+
A-

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Türkiye’de bir ilk gerçekleştirilerek, Duchenne Musküler Distrofisi (DMD) hastalığını nano boyutta görüntülenmesi başarıldı.

Üniversitenin Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı öğretim üyeleri, Duchenne Musküler Distrofi (DMD) kas hastalığına yönelik umut verici bir çalışmaya imza attılar. Çalışmalar çerçevesinde gen transferi uygulanan hücrelere nano ve mikro boyutta üst düzey analiz yapılmasına imkan sağladı.

“Hastalar ve aileleri için büyük bir umut ışığı olarak görülmektedir”
Konu hakkında açıklama yapan Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şükrü Beydemir, “DMD, genetik kökenli bir kas hastalığı olup, kasların giderek zayıflamasına ve fonksiyon kaybına yol açan bir durumdur. Bu hastalıkla mücadelede önemli adımlar atan Tıp Fakültemiz ve BARUM, Türkiye’de ilk defa olarak FE-SEM cihazı ile üniversitemize bağışlanan insan hücrelerinin moleküler yapıları hakkında hassas bilgilere ulaştılar. Bu teknolojik adım, hastalığın teşhisi ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi açısından önemli bir gelişme olarak kabul edilmektedir. Elde edilen veriler, DMD patogenezinin daha iyi anlaşılması ve tedavi seçeneklerinin geliştirilmesi için değerli bir kaynak oluşturmaktadır. Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji branşının öncülüğünde yürütülen bu çalışma, hastalar ve aileleri için büyük bir umut ışığı olarak görülmektedir. Tıp Fakültemiz ve BARUM, bu tür inovatif çalışmalarla sağlık alanında öncü rol üstlenmeye devam etmektedir. DMD ile ilişkili moleküler süreçlerin aydınlatılması ve dolayısıyla hastalığının daha iyi anlaşılması ve tedavi edilmesi için üniversitemiz tarafından gösterilen bu çaba, tıp dünyasının geleceği adına umut vadeden bir adım olarak kayda geçmektedir” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.