enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpgüzel şeyler oluyoriyi şeyler oluyorankaraistanbulizmirhaber sitesigüncel haberler
DOLAR
33,9875
EURO
37,8340
ALTIN
2.821,35
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
25°C
Ankara
25°C
Hafif Yağmurlu
Salı Çok Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
23°C
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C

Yetiştirdiği lavantaları çeşitli ürünlere dönüştürüyor

Yetiştirdiği lavantaları çeşitli ürünlere dönüştürüyor
21.08.2023 13:12
0
A+
A-

Kütahyalı kadın girişimci Nida Olçar, kendisine ait arazide yetiştirdiği lavantaları işleyerek esans, kolonya, lokum gibi ürünlere dönüştürüyor.

Merkeze bağlı Sofça köyündeki Porsuk Barajı’nın yakınında bulunan 60 dönümlük arazinin 10 dönümüne 9 ay önce lavanta diken aynı zamanda çini sanatçısı da olan 42 yaşındaki Olçar, burada kadın istihdamına da katkı sağlıyor.

Yetiştirdiği lavantaların ilk hasadını gerçekleştiren Olçar, ilk kez yetiştirdiği lavantalardan oldukça iyi verim aldıklarını söyledi.

İlk hasadın bir bölümünü Bulgaristan’a ihraç edeceğini belirten Olçar, “Bulgaristan’da bu sene hastalıktan dolayı lavanta yetiştirmede sıkıntılar yaşanmış. Bu sene tarlamızda yetişen lavantaların bir kısmını Bulgaristan’a göndereceğiz.” dedi.

Olçar, Kütahya’da yaklaşık 10 kişinin lavanta yetiştiriciliği yaptığını, gelecek yıllarda bu sayının daha da artmasının beklendiğini dile getirdi.

“Kütahya’da eylül ortasına kadar lavanta turizminden yararlanılabilir”

Lavanta yetiştiriciliğinin aynı zamanda kentteki turizme de katkı sağlayacağına inandığını vurgulayan Olçar, “Isparta, Antalya gibi sıcak illerimizde lavanta yetiştiriciliği çok revaçta. Oralarda genelde temmuz ayına kadar hasatlar bitiriliyor. Kütahya’da iklim koşulları nedeniyle bu turizmden eylül ayının ortasına kadar yararlanabiliriz. Tarlamızın İstanbul-Antalya kara yolu güzergahında olması nedeniyle de Kütahya’nın lavantalarıyla anılır bir şehir olmasına katkı sunacağını düşünüyorum.” diye konuştu.

“Tıbbi aromatik merkez kurdum”

Ürettikleri lavantaları ürüne dönüştürmek için küçük bir tesis kurduklarını anlatan Olçar, şöyle devam etti:

“Yaklaşık 9 ay önce biz lavantalarımızı dikmiştik. Bu süre içinde çapaladık, gübreledik ve suladık. Bu lavantalarımızın yağlarını sıkacağız. Bu lavantalarımızdan Kütahya’nın mistik kokularını üretmeye başladık. Aizanoi, Seremonyum ve Frig adı altında esanslarımızın deneme üretimlerini yaptık. Kolonya, lavanta yağları, lavanta suyu, lavantalı lokumlar elde etmeyi başardık. Önümüzdeki süreçte lavanta içerikli farklı ürünler yapmaya yönelik çalışmalarımız sürüyor.”

Nida Olçar, kadın istihdamına da önem verdiğini, yaklaşık 9 aydır da 15 kadına iş imkanı sağladıklarını sözlerine ekledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.